22 maj - Agorahuset i Skäggetorp Centrum 18

 Var:
 Agorahuset Skäggetorp C 18, Linköping

 När:
 Onsd 22 maj 2019 kl. 08-16

 Hur:
 Utställare & Föreläsningar, Gränslösa möten

Stort TACK till alla ni som bidrog till att det första arrangemanget blev så lyckat. Gränslös frukost inledde morgonen, och det var fullt hus. När alla utställare kommit på plats i Agorahuset Skäggetorp, så kunde ännu fler gränslösa möten skapas. Förmiddagen flöt på med föreläsningar, mingel och givande info. Kaffe dracks och fler besökare kom.

Café Drivbänk parkerade sitt härliga soppkök, och började servera smarrig sopplunch ute i det heta solskenet, och ett lunchseminarium genomfördes, med forskningsbaserad föreläsning och en proffsig moderator med en dynamisk engagerad panel, kring temat ”Integration genom Företagande”

Eftermiddagen tog vid med fler besökare och intressanta föreläsningar. Bl a medryckande föreläsning från Mustafa Panshiri,

När sedan dagen summerats kunde vi konstatera att det var nämare 500 personer som hade varit i det härliga Agorahuset och medverkat under FIN DAG, och att vi genomfört 9 olika föreläsningar och seminarium samt massor av gränslösa nya ovärderliga möten!

Vill ni vara med nästa gång?

Vi söker samarbetspartners som vill vara på nästa mötesplats för integration och sysselsättning

Vill du finnas med som utställare, eller kanske arrangera något seminarium eller ”länka på” ett eget passande nätverk, så finns det givetvis möjlighet till det.

Denna dag kommer personer med invandrarbakgrund med nyfikenhet på arbete och företagande få en möjlighet att möta tjänstemän och organisationer inom vårt företagsfrämjande system samt arbetsgivare med rekryteringsbehov. Det ges goda förutsättningar för tjänstemän, företagare m.fl. att vara på plats och skapa intressanta möten.

Arrangemanget ska även ses som ett tillfälle att synliggöra de olika arbetssätten och ansvariga personer inom området som finns i kommunen, organisationer och hos andra aktörer.

Hör gärna av er så tar vi en diskussion.

Anders Björck, företagare och arrangör
info@findag,se
013 – 10 09 10

Föreläsare

Mustafa Panshiri

F.d. polis i Linköping, författare, samhällsdebattör och föreläsare inom integration som besökt över tvåhundra kommuner och informerat tusentals ensamkommande och nyanlända om vad det innebär att leva i ett sekulärt och demokratiskt samhälle som Sverige.

Han kom som 11-åring kom till Sverige från ett talibanstyrt Afghanistan och ordet demokrati fanns inte i hans ordbok. Mustafa har tillsammans med journalisten Jens Ganman också skrivit den omtalade boken ”Det lilla landet som kunde”

Nihal Mohamed

Konsult och föreläsare inom mångfald, integration & social hållbarhet. 2016 startade hon upp FN Linköping Ung och sitter som ordförande.

Hon har erfarenhet att jobba på offentlig verksamhet, näringsliv, och inte minst den ideella verksamheten. Under föredraget kommer Nihal att berätta om sin egen resa hittills. Vad det finns för möjligheter, och hinder och hur det var att komma till Sverige.

Anna Lövheim

Anna är expert på mänskliga rättigheter och specialist inom biståndsområdet. En vetgirig kvinna med ett brinnande engagemang för att göra världen till en rimligare plats för fler. Migrationsexpert och politiskt sakkunnig.

Hon kommer att hålla en mycket intressant föreläsning om ”Social hållbarhet och mänskliga rättigheter – en god affär även för näringslivet!”

Elsa Noor Holm

Elsa är född i Irak och hon kommer att berätta och föreläsa om ”Kulturkrockar – hur det påverkar människans beteende, känslor och tankar.

Elsa som vill hjälpa andra personer med invandrarbakgrund att inte sitta hemma utan istället byta tankesätt och göra förändringar och vistas mer ute i vårt svenska samhälle så att man mår bättre och kan skapa sig en sysselsättning.

Maxime Allehamn

Max kommer från Syrien och har bott i Sverige i 5 år. Han vet vad som krävs för att komma in i det svenska samhället och på den svenska arbetsmarknaden.

Idag jobbar han som integrationscoach på Skill där han hjälper nyanlända att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

 

Martin Klinthäll

Docent i ekonomisk historia vid Linköpings universitet, föreläser om ”Småföretagandets roll för integration i Sverige”.

Martin brukar presenteras som migrationsforskare. Han forskar i huvudsak om flyttningar, men inte bara om hur vi förlyttar oss över landgränser, utan också hur vi rör oss på arbetsmarknaden.

Hans forskning berör främst migration och integration och han skriver om hur invandrade personers möjligheter på arbetsmarknaden relaterar till saker som eget företagande, hälsa, sociala nätverk, eller återutvandring.

Partners & utställare

 • Skill
 • Företagarna
 • Jobb & Kunskapstorget Linköpings kommun
 • Polismyndigheten Östergötland
 • Studieförbundet Vuxenskolan
 • Gränslös Frukost
 • Östsvenska Handelskammaren ”Gränslös Frukost”
 • Linkstep ”Gränslös Frukost”
 • Arbetsförmedlingen ”Gränslös Frukost”
 • Mitt Liv ”Gränslös Frukost”
 • Svenskt Näringsliv
 • Röda Korset Språkcafé
 • Samjobb
 • Drivbänk – Samordningsförbundet
 • Företagarna Linköping
 • Linköpings universitet
 • TUC Yrkeshögskola
 • Skatteverket

Program

08.00  10.00 Gränslös Frukost

Rekrytering/ jobb
Mer info och anmälan: http://ostsvenskahandelskammaren.se/event/granslos-frukost-fin-dag/
Östsvenska Handelskammaren, Arbetsförmedlingen, Linkstep, Svenskt Näringsliv, Företagarna, Mitt Liv

10.00 – 10.30 Maxime Allehamn

Föreläsning
Max kom till Sverige 2015 och har gjort en egen integrationsresa
Föreläsning: ”Att ta sig in i svenska samhället efter att ha kommit från Syrien, till att nu jobba som
integrationscoach på Skill och hjälpa nyanlända att komma in på den svenska arbetsmarknaden

10.40 – 11.15 Elsa Noor Holm

Föreläsning
Född i Irak, och brinner för att hjälpa andra personer med invandrarbakgrund att ändra tankesätt och
göra förändringar, har även kurser som riktar sig specifikt mot kvinnor och ohälsa i hemmet
Föreläsning: ”Kulturkrockar påverkar människans beteende, känslor och tankar”

11.20 – 11.45 Företagarna

Integrationsprojekt
Företagarna presenterar sina olika framgångsrika projekt inom integration och företagande.
Yrkesdörren och Nyanlänt företagande

12.00 – 13.00 Integration genom Företagande

Seminarium
Integration och segregation på arbetsmarknaden, här riktar vi uppmärksamheten om hur företagande kan vara en väg till att öka sysselsättning och integration på arbetsmarknaden. Företagarna tillsammans med moderator Anna Lövheim kommer att lotsa oss igenom seminariet, med fokus på forskning från Liu och föreläsning från Martin Klinthäll, docent i ekonomisk historia på Liu, samt lyckade exempel på ”Småföretagandets roll för integration i samhället”.

Panel: Mustafa Panshiri, Nihal Mohamed, Max Allehamn

13.10 – 13.40 Nihal Mohamed

Föreläsning
Föreläsare inom mångfald, integration & social hållbarhet. Hon har startat upp
FN Linköping Ung och sitter som ordförande.

Föreläsning: ”Att ha mod att utmana och hur vi lever i ett samhälle med mångfald”

13.45 – 14.30 Mustafa Panshiri

Föreläsning
F.d. polis i Linköping, författare, samhällsdebattör och föreläsare inom integration. Han kom som 11-åring kom till Sverige från ett talibanstyrt Afghanistan och ordet demokrati fanns inte i hans ordbok. Mustafa har tillsammans med journalisten Jens Ganman också skrivit den omtalade boken ”Det lilla landet som kunde” 

Föreläsning: ”Vad det innebär att leva i ett sekulärt och demokratiskt samhälle som Sverige”

14.40 – 15.20 Anna Lövheim

Föreläsning
Expert inom mänskliga rättigheter, bistånd och migration samt politiskt sakkunnig. Föreläsning: “Social hållbarhet och mänskliga rättigheter – en god affär även för näringslivet

15.30- 16.00 Skatteverket

Information
Starta företag som asylsökande eller nyanländ. Riktad information för dig som är ny i Sverige, och vill starta eget företag

Tycker du fin dag låter spännande?

Låter det intressant att veta mer och kanske medverka på en ny mötesplats som kan bidra nya gränslösa möten och ge er organisation eller företag möjlighet att bättra på er interna integration och även kunna utbyta erfarenheter med andra i liknande situation, tveka inte att kontakta oss.

ring eller maila

kontakta oss

Vi svarar snabbt och så glatt vi kan!